Op dezelfde plek waar nu de huidige Ned. Herv. Kerk staat, heeft al eeuwenlang een kerk gestaan. Het bouwjaar van die kerk is niet bekend, maar we weten wel dat er in de veertiende eeuw al een kerk in Westerlee stond. Naast de kerk in westelijke richting stond rond 1725 een klokkenstoel. De kerk werd al in vroegere eeuwen door de bewoners van Wester- en Heiligerlee gemeenschappelijk gebruikt. Oorspronkelijk behoorden de kerk en de pastorie aan het klooster van Heiligerlee. Het collatierecht werd in 1770, overgedragen aan de kerkgemeente Wester- en Heiligerlee. Omstreeks 1776 ontving de gemeente een eenmalig bedrag van 9000 gulden voor het stichten van een nieuwe kerk. Op 19 mei 1777 vond de inwijding plaats door de pas benoemde predikant Abraham Zuidema. De huidige kerk is een zaalkerkje met rondboogvensters, die versterkt worden door aan de voet uitgezwenkte pilasters. Het interieur dateert nog grotendeels uit de bouwtijd. Het wordt overdekt door een houten tongewelf, dat boven het hoofdgestel van de pilaster begint.
De oudste grafsteen uit 1623 bevindt zich vlak voor de prachtig rijkbesneden gelakte preekstoel in Lodewijk XVI stijl. Op de preekstoel zijn zinnebeelden (symbolische) vrouwenfiguren, binnen versierde omramingen, op de kruippanelen te zien. De trap en het achterschot vertonen vrijere motieven.
Het orgel werd in 1873 gebouwd en geplaatst door P. van Oeckelen. Daarvoor had men een oud kabinetsorgel, dat in 1783 gemaakt werd door I. Peters. Dit werd aangeschaft in 1817.
Het uurwerk in de toren is voor de tweede wereldoorlog gemaakt door de gebr. Van Bergen uit Midwolda. Naderhand heeft hetzelfde bedrijf het torenuurwerk nog een keer gerestaureerd. Het kleine slagklokje uit 1784 heeft een diameter van 46 cm en hangt in de houten torenspits. Het is gegoten door Claude Fremy en diens neef Mammeus Fremy Heidefeld, beiden afkomstig uit Duitsland. Verder heeft het twee randversieringen, voorstellende vruchten en bladeren. In de noordwand van de toren bevindt zich een eenvoudig pilasterpoortje met een rijk versierd beeldhouwwerk. Hierboven bevindt zich de figuur van St. Joris die de draak verslaat.