Nieuwsbrief – maart 2010

Hoe oud is Westerlee?

Het dorp Westerlee bestaat al heel lang. Westerlee wordt al in een kroniek uit 1230 genoemd. De huidige hervormde kerk Westerlee, ook wel de St. Joriskerk genoemd, is van 1776. In de 14’ eeuw stond er al een kerk in Westerlee en de graven in de kerk zijn al van ver voor 1700.       Op de grafstenen in de kerk staan de schilden en namen van oude notabele inwoners van Westerlee en daarmee bepalen zij een stukje geschiedenis van het dorp die ook uw geschiedenis is. Misschien bent u niet geboren en getogen in Westerlee, maar er later komen wonen. U zult ongetwijfeld met veel plezier wonen in het dorp! Daarmee is het dorp ook uw dorp geworden en hopelijk voelt u zich verbonden met Westerlee en haar verleden.

Waarom de stichting St. Joriskerk?         

De hervormde gemeente Heiligerlee/ Westerlee bezit twee kerken maar kan die niet beide onderhouden. De kerk van Westerlee is daarom niet meer in gebruik. Bij leegstand zal het gebouw steeds meer in verval raken. Onze stichting wil de kerk met haar historisch verleden behouden, zodat ook in de toekomst iedere inwoner van Westerlee trots kan zijn op haar verleden die in dit monument tot uiting komt! Wij willen dat de kerk blijft voor de inwoners om te genieten van het uitzicht over het dorp vanuit de toren, om kennis te nemen van de geschiedenis van het dorp, om in een historische kerk in een sfeervol dorp te kunnen trouwen, concerten te houden enz.  Er zijn allerlei fondsen en subsidieverstrekkers die mee willen helpen met het herstel van de oude kerk. Maar ook uw hulp, enthousiasme en inzet is nodig! Er zijn nu eenmaal jaarlijks kosten verbonden aan het gebouw. U kunt meehelpen als donateur van de St. Joriskerk voor € 15,= per jaar. U helpt mee om te zorgen voor het behoud van de kerk en een stukje geschiedenis van Westerlee.

 

Hoe word ik donateur?

U kunt zich aanmelden bij de penningmeester van onze stichting! Na overmaking van het bedrag ontvangt u ieder jaar een bewijs van lidmaatschap, waarmee u automatisch in aanmerking komt van speciale aanbiedingen en kortingen.

 

Aanmelden kan:

*) – via de email laans@home.nl

*) – via bijgevoegde formulier, die u kunt inleveren bij

dhr. S. van der Laan, Hoofdweg 175, 9678 PK Westerlee – tel: 0597-415135

dhr. J. Brons, Hoofdweg 58, 9678 PN Westerlee.

*) – via een storting op rekeningnummer: 1540.53.63  t.n.v. St. Joriskerk te Westerlee.

 

U kunt op ons rekenen als het gaat om het behoud van onze oude, maar ook mooie en karakteristieke kerk!

 

Wij rekenen op uw steun………

 Alvast hartelijk dank!!

 

Voorzitter: dhr. Jan Cooijmans

Secretaris: dhr. Mark Hamminga

Penningmeester: dhr. Sjoert van der Laan

Leden: dhr. Johan Brons, Ger de Maar, Bouko Slijm en mw. Paula Karistinos.

share